SCHANDALIG:Japan zet door met omstreden dolfijnenslachting

Japanse vissers hebben ondanks grote internationale kritiek al minstens 30 dolfijnen geslacht tijdens de jaarlijkse dolfijnenjacht.

In het Japanse Taiji vindt momenteel de jaarlijkse traditie van de dolfijnenjacht plaats. Lokale vissers drijven hierbij honderden dolfijnen in een baai om ze op gruwelijke wijze te slachten. De internationale verontwaardiging is groot, maar Japan geeft geen duimbreed toe. Minstens 30 dolfijnen werden dinsdag geslacht.

Ieder jaar rond deze periode verzamelen de vissers uit de Japanse regio Taiji een 250-tal dolfijnen in een baai om ze ofwel te verkopen, oftewel te slachten. Sinds de documentaire ‘The Cove’ deze praktijk in 2009 aan het licht bracht, staat de internationale gemeenschap elke editie opnieuw op zijn achterste poten. Dit jaar schreeuwen niet enkel dierenrechtenorganisaties moord en brand, maar laten ook politici van zich horen. De Amerikaanse ambassadeur in Tokyo, Caroline Kennedy, tweette zo al dat ze bezorgd is over de onmenselijkheid van de gebeurtenis.

Commerciële logica

De manier waarop de dolfijnen behandeld worden, kan naar internationale maatstaven niet door de beugel. Eerst drijven de vissers de dolfijnen in een baai door in het zeegebied waar de dolfijnen rondwaren, metalen palen op de grond te stampen. Daarmee tasten ze het richtingsgevoel van de dieren aan, zodat ze hen makkelijker naar één kant kunnen sturen.

Als ze eenmaal in de baai zijn, wordt een selectie gemaakt tussen de mooie en minder mooie dieren. De mooie dolfijnen worden tegen miljoenen verkocht voor aquaria, de minder mooie worden langzaam geslacht voor vleesconsumptie. Dolfijnenvlees is geen populaire delicatesse in Japan, maar de plaatselijke bevolking kan het voor 12 euro per kilo smaken.

De vissers zelf beweren dat ze het geld nodig hebben om te overleven, maar volgens Louie Psihoyos, regisseur van ‘The Cove’, slaan ze er meer munt uit dan dat. De vissers zouden zo 150.000 euro per dolfijn verdienen.

Recht op vissen

Al de internationale kritiek kan Japan niet deren. Burgemeester van Taiji, Kazutaka Sangen, zet het evenement onverstoorbaar verder: “De jacht op dolfijnen wordt hier al lang uitgevoerd en gebeurt op wetenschappelijke gronden. Ik zal deze traditie dan ook beschermen.”

Bovendien staan voor hem zijn inwoners op de eerste plaats. “We hebben vissers in onze gemeenschap en die oefenen gewoon hun recht uit op het vissen. We moeten hen daarom beschermen tegen de kritiek van buitenlanders.” (LR)

Een gedachte over “SCHANDALIG:Japan zet door met omstreden dolfijnenslachting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: