Veiligheidsrisico’s voor een dierenverzorger: allergie inleiding

Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem ons tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewents of mogelijk schadelijk zijn. Dat is positief. Maar soms reageert het imuunsysteem ontregeld en reageert het op stoffen die niet gevaarlijk zijn. We spreken van allergie als het lichaam hevig reageert op een zich onschuldige stof die bij niet- allergische mensen gee nreactie veroorzaakt. Die allergische reactie vindt plaats in de huid, luchtwegen of het maagdarmstelsel.

Enkele voorbeelden van onschuldige stoffen zijn :

  • melk
  • insectengif
  • noten
  • water
  • huisstofmijt

De in principe onschuldige stoffen die zo’n een allergie uitlokken, heten allergenen. Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn. Als je eenmaal met zo’n stof in aanraking bent gekomen, onthoudt het immuunsysteem dat. Automatisch worden dan antilichamen tegen dat allergeen gemaakt. Er onstaat in het lichaame een reactie waarbij onder andere histamine wordt uitgescheiden. Dat leidt tot een allergische reactie.

Steeds al je lichaam opnieuw in aanraking komt met die stof, wordt die herkend door het imuunsysteem. Als je er allergisch voor bent, volgt een allergische reactie. Dus als je allergisch bent voor de allergenen van katten, zal er steeds een reactie komen als je met katten in aanraking komt. Overigens is het mogelijk een allergie op te bouwen, dus misschien reageert iemand als kind niet allergisch op katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel sympthomen die op een allergie kunnen wijzen, zoals een jeukende huid, ademhalingsmoeilijkheden, een loopneus, niezen en buikpijn.

Een gedachte over “Veiligheidsrisico’s voor een dierenverzorger: allergie inleiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s