Veiligheidsrisico’s voor een dierenverzorger, soorten allergie: huisdierenallergie en insenctenallergie

Huisdierenallergie

Het is een veelvoorkomende allergie. Niet verbazingwekkend , want er lopen heel wat honden en katten rond. Huisdieren hebben verschillende allergenen: huidschilfers, urine, het speksel en bijvoorbeeld ook de uitwerpselen van vogels. Net als bij hooikoorts gaat het hier om een inhalatie allergie: De allergenen worden ingeademd en veroorzaken de problemen.

De sympthomen :

  • Een loopneus
  • tranende ogen
  • nies en hoestbuien
  • een verstopte neus
  • een rode gezwollen huid
  • astma
  • soms eczeem

Meestal beginnen de problemen binnen een half uur nadat je bij een dier in de buurt bent geweest, maar sommige mensen krijgen maar pas 24 uur later een allergische reactie.

De behandeling

Het beste is om bij de dieren die de allergische reactie veroorzaken, uit de buurt te blijven. Er zijn medicijnen die de klachten onderdukken, maar deze genezen de klachten niet. Voor dierenverzorgers kan dit vaak een probleem vormen. Voor wie de huisdieren niet wil of kan wegdoen is desensibilisatie mogelijk: Een behandeling waarbij de patient word ingespoten met het allergeen zodat het lichaam er beschermende antistoffen voor kan aanmaken.Zo een kuur duurt meestal 3 jaar.

Insectenallergie

Een steek van een bij of wesp veroorzaakt bij vrijwel iedereen een reactie:Er ontstaat een rood bultje en de huid jeukt. Maar sommige mensen reageren extreem op een bijen of wespensteek. Soms zo hevig dat de dood erop volgt.

De sympthomen

Ongeveer 15 minuten na de steek ontstaan jeukende rode bultjes over het hele lichaam en zwellen lippen en ogen op. Ook in de hals kunnen zwellingen ontstaan, waardoor je last krijgt van ademhalingsmoeilijkheden. Sommige mensen moeten overgeven of krijgen hevige last van diareé. In extreme gevallen daalt de bloeddruk en ontstaan er hartritmestoornissen.

De behandeling

Waarschuw direct een arts. Na een aantal injecties verdwijnen de klachten meestal weer. Vaak krijgt de patient daarna een noodset mee: een automatische injectiespuit met een bepaalde vloeistof, die beschermt tegen insectenbeten. Ook een desensibilisatie kuur kan voorgeschreven worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s