Vogels : skelet

Het skelet maakt samen met de spieren deel uit van het voortbewegingstelsel. Het skelet zelf kan ingedeeld worden in 3 grote onderdelen:

  • Het as geraamte: dit omvat de schedel, wervelkolom, ribben en borstbeen. Met name al de beenderen die organen en centraal zenuwstelsel gaan bechermen.
  • de ledematen
  • snavel

De wervelkolom bij vogels bestaat niet uit allemaal aparte wervels zoals bij de zoogdieren. De ruggenwervels bij de vogel zijn grotendeels vergrroeit tot 1 been. De ribben worden opgedeeld in echte en valse ribben. Echte ribben staan in verbinding met het borstbeen, valse ribben niet. Het aantal ribben komt steed overeen met het aantal thoracale wervels. Op het borstbeen bij vogels staat steeds een grote kam. Hieraan hechten zih grote borstspieren vast, die vogels nodig hebben om te kunnen vliegen.

De vleugel bij vogels is vergelijkbaar met de voorpoot bij andere diersoorten. In tegenstelling tot andere diersoorten is er bij vogels wel een verbinding tussen romp en vleugel. Het schauderblad is via het ravenbeksbeen en het v-vormig sleutelbeen verbonden met het borstbeen. De poten bij een vogel komen overeen met de achterpoten bij andere diersoorten. Zij zijn verbonden met het bekken. Een vogels heeft 4 tenen en schubben op zijn tenen en poten. De lange beenderen van het skelet bij een vogel zijn hol en bevatten luchtzakken. Hierdoor heeft de bogel een licht skelet wat het vliegen vergemakkeld.

skelet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s