Kameleons

We kennen de kameleons vooral vanwege het veranderen van hun kleur. Vroeger werd gedacht dat kameleons hun kleur aanpassen aan hun omgeving. Dit is echter niet juist. Kameleons hebben wel een basiskleur of schutkleur waardoor ze niet opvallen in hun natuurlijk leefgebied. Bij de boombewoners is dit groen, bij grondbewoners bruin. De kleurveranderingen vertellen echter veel meer over de stemming van de kameleon. Agressieve dieren hebben een andere kleur dan zieke dieren. Vaak zijn drachtige vrouwtjes bijzonder opvallend gekleurd. Op deze manier maken ze  aan de mannetjes duidelijk dat ze reeds bevrucht zijn. Bijzonder is dat de ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De kameleon kan zijn ene oog dan links doen draaien terwijl zijn andere oog naar rechts draait.

Hierdoor heeft de kameleon een zichtsveld van 360 graden zonder zijn lichaam te bewegen. De oogleden zijn vergroeid en met schubben bedeky, met in het midden een kleine opening voor de pupil. De iris is dus niet te zien. Om hun prooien te vangen, kunnen kameleons hun tong ver naar buiten steken. Dit doen ze door er snel lucht in te pompen waardoor de tong als het ware opgeblazen wordt. Binnen de seconde kan de kameleon zijn tong uit zijn mond schieten. Het uiteinde van de tong heeft een bredere vorm en kan vacuum gezogen worden. Het voedsel bestaat vooral uit sprinkhanen, meelwormen, rupsen enz. De grotere soorten eten ook jonge muizen en hagedissen. Vocht krijgen ze binnen door dauw van de bladeren af te likken.

Ze bewegen zich langzaam, waarbij ze naar voren en achteren schommelen. Door deze typische manier van bewegen vallen de dieren tussen de ritselende bladeren nauwelijks op.Om te kunnen klimmen bezitten ze echte grijpklauwen. Van de 5 tenen aan elke voet zijn er meestal 2 of 3 met elkaar vergroeid en vormen zo een grijpklauw.

Ook met de staart kunnen ze zich vasthouden. Deze breekt ook niet af en groeit niet terug aan zoals bij vele hagedissen. Ze leggen hun eieren in de grond. In terraria komen deze pas uit na 8 of 9 maanden, wat 2 tot 3 maanden later is dan in de natuur. In terrariums worden kameleons niet veel ouder dan 4 tot 5 jaar.

kameel

Een gedachte over “Kameleons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s