Leguanen

Leguanen vormen een eigen familie binnen de hagedissen. Tot de leguanen behoren ook de anolissen. De grootte van de leguaan kan varieren van 10 cm tot 2 meter. De staart is vaak langer dan de kop en het lijf samen. Bij dreigen of indruk maken gaan leguanen hoog op de poten staan, maken zichzelf breed en richten hun rugkam op. De bek gaat ver open en de grondkleur wordt feller, waarbij soms gekleurde vlekken zijn te zien. Vaak beginnen ze ook met hun kop te knikken. Mannelijke leguanen hebben grote femoraal porien waarmee ze een geur afzetten om vrouwtjes te lokken in hun territorium. Leguanen gaan net zoals andere reptielen, vervellen. In tegenstelling tot de slang gaan leguanen hun huid niet in 1 keer verliezen. Ze vervellen in flarden.

Eens ze hun ude huid helemaal verloren hebben zijn leguanen opnieuw feller en intenser van kleur. Neem een leguaan nooit vast ter hoogte van zijn staart. Die kan afbreken met het risico op ontstekingen.

Anolissen hebben een spitse driehoekige kop. Hun huidkleur is variabel. Ze kunnen net zoals kameleons van kleur veranderen. Het zijn kleine hagedissen die zo’n 10 tot 20 cm kunnen worden.

leguaan leguaan

anolisAnolissen

Een gedachte over “Leguanen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s