Gekko’s

Gekko’s vormen een eigen familie binnen de hadedissen. De meeste soorten binnen deze familie zijn nachtdieren. Ze hebben een platte luchaamsbouw, grote ogen en eigenaardige voeten. De ogen zijn bedekt met een doorzichtige oogleden die met de oogbol vergroeit zijn. Hierdoor kan de gekko niet meer knipperen met zijn oogleden. Om zijn ogen proper te maken maakt hij gebruik van zijn tong.

De onderkant van zijn tenen en vingers bestaat uit klevende gleufjes met heel kleine haartjes waarmee ze op gladde oppervlakten kunnen klimmen. Dit zien we niet bij gekko’s die op de bodem wonen. Bij deze soorten zouden dergelijke kleefkussentjes alleen maar last veroorzaken bij het lopen.

De rest van hun lichaam is bedekt met schubben die elkaar niet overlappen. Bij het vervellen barst de oude huid bij de kop open en wordt vervolgens naar achter toe afgestroopt. Meestal wordt de afgeworpen huid opgegeten.Als gekko’s bij de staart gepakt worden, dan breekt deze af . Dit verschijnsel zien we bij gekko’s en echte hagedissen en noemt men autotomie. Het komt niet bij kameleons, varanen en agamen voor. Het afbreken gebeurt ter hoogte van speciaal gevormde zwakkere staartwervels. De afgebroken staart blijft nog een tijdje bewegen waardoor ze de aandacht trekt van de vijanden en de gekko de kans krijgt om te ontsnappen.Na verlies van de staart groeit deze weer aan. De nieuwe staart blijft kleiner dan de oorspronkelijke omdat de staartwervels niet meer aangroeien. Ze gaat eveneens een afwijkende kleur hebben.

Ze maken verschillende geluiden, gaande van zacht getsjirp en gepiep, tot luid blaffen. Ze kunnen goed zien, vooral bewegende voorwerpen. Ze jagen op insecten, waarbij ze de prooi besluipen en vervolgens bespringen. De meeste gekko’s leggen ronde eieren, meestal 2 per legsel. Het kan 2 tot 6 maanden duren voordat deze uitkomen.

gekko

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s