Wie aan vogels denkt , denkt onmiddelijk aan eitjes en een nest. Niet elke vogel bouwt hetzelfde nest. De vorm, grootte, plaats en gebruikt materiaal is verschillend van de ene vogel tot de andere. Er zijn zelf vogels zoals de koekoek, die geen nest bouwen maar hun eieren in het nest van een andere vogel gaan leggen en hun jongen ook door die andere vogels laat grootbrengen. Daarom word de koekoek een broedparasiet genoemt.
De plaats waar een vogels zijn nest bouwt is afhankelijk van zijn leefomgeving. Zo onderscheiden we:
- grondbroeders: waarbij de vogels hun eieren op de grond leggen(eend, fazant) De grondbroeders leggen hun eieren gewoon op de kale grond, in een ondiep kuiltje in de grond ofwel in een nest van plantaardig materiaal.
- holenbroeders:Hierbij maken de dieren gebruik van boomholten, nestkastjes of maken hun nest onder een dakpan( zwaluw, koolmees, specht)
- Drijvend nest: Dit nest bestaat uit waterplanten en ligt verankerd in water. Soms komt het nest los en drijft het rond.
- nest in een boom: hierbij maakt de vogel een nest tussen de takken van bomen (merel)
De broedzorg is ook niet bij elke vogelsoort hetzelfde. Bij de jongen maakt men het onderscheid tussen nestvlieders en nestblijvers.
- nestvlieders: zijn jongen die volledig met dons uit het ei komen. Ze kunnen na enkele uren vlot rennen, zwemmen en naar voedsel zoeken( eenden,ganzen,zwanen en hoenders)
- Nestblijvers: Zin jongen die kaal en blind geboren worden. Zij zijn hierdoor volledig afhankelijk van hun ouders wat voeding, verzorging en bescherming betreft. Onder de nestblijvers vallen alle zangvogels.