Vogels: geslachtsonderscheid

Inleiding

Als je aan vogels denkt denk je aan pluimen, vliegen en eitjes natuurlijk. Dit zijn al 3 kenmerken waarin vogels zich onderscheiden van zoogdieren. Vogels zijn een grootte diersoortengroep waarin vele vogelrassen samengevoegd zijn. Om over elke vogelsoort in detail uit te wijden over de voorplanting zal praktisch niet mogelijk zijn. Daarom gaan we ons beperken tot de meest voorkomende vogels.

geslachtsonderscheid

Bij vogels is het niet altijd makkelijk om het geslacht te bepalen. Bij sommige vogels is er geen twijfel mogelijk, bij andere vogels kan je het geslacht alleen maar te weten komen via endoscopie via de buikholte. Wat op uiterlijke kenmerken betreft kan je je op het volgende baseren: vrouwtje heeft een doffere kleur en het mannetje is fel gekleurd, vrouwtjes hebben geen versiersels mannetjes hebben veel versiersels, En vrouwtje is kleiner omdat het mannetje veel hoger op poten staat, vrouwtje heeft een cloaca mannetje heeft rudimentair copulatieorgaan.

Vogels hebben in het algemeen geen uitwendige geslachtsorganen. Het vrouwtje heeft 1 eierstok met soort van eileider en een cloaca. Vogelss hebben geen echte baarmoeder zoals bij zoogdieren. Dit is ook niet nodig aangezien de ontwikkeling van het embryo buiten het lichaam gebeurt. Mannetjes hebben 2 teelballen die uitwendig gelegen zijn. Bij sommige vogels treffen we een rudimentair copulatie orgaan aan die via de cloaca kan uitgestulpt worden. Dit is het geval bij hoenders en eenden.

 

ges GROENLING/  Bovenste is mannetje en onderste een vrouwtje .

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s