Huisvesting van bedrijfsvarkens

1: registratie van het bedrijf

Wanner men varken wil houden moet men zich registreren bj het DGZ ( diergezondheidszorg Vlaanderen). Men moet ook een toelating vragen aan het federale agentschap voor voedselveiligheid van meer dan 3 vleesvarken. Ieder bedrijf dat geregistreerd is krijgt een beslagnummer.

2: identificatie en registratie van de dieren

Dieren die aankomen op het varkensbedreig of het varkensbedrijf verlaten moeten steeds en laad- en losbon bij zich hebben. Hierop staan de gegevens van de varkens, plaats waar ze vandaan komen, plaats waar ze heen gaan, aantal dieren. Deze laad en losbon wordt meegebracht en ingevuld door de vrachtwagenschauffeur die de varkens zal vervoeren. De vrachtwagenschauffeur houdt 1 kopie voor hem en de andere kopie is voor de varkensboer.

Wanneer de varkens naar het slachthuis gaan moet er 1 dag op voorhand een voedselketeninformatie naar het slachthuis gestuurd worden. Hierop staan alle gegevens in verband met de gezondheid van de varkens.

Ieder varken moet geoormerkt zijn met één officieel oormerk. Biggen moeten ten laatste de dag van het spenen een oormerk krijgen. Wanneer men varkens invoert uit een ander land moeten ze binnen de 48 uur een oormerk krijgen.

Wanneer een varken een oormerk versliest moet deze geen nieuwe krijgen als het varken op het zelfde bedrijf blijft. Wordt het varken verkocht naar een ander bedrijf moet deze wel een nieuw oormerk krijgen.

oor

Een klopnummer: slachtvarken die naar het salchthuis gaan krijgen een klopnummer aangebracht.Men brengt deze aan met een klophamerstempel op de linker en rechter flank van het varken. Men mag deze klopnummer maximaal vijf dagen op voorhand aanbrengen het doel van een klopnummer is om te weten van welk bedrijf de varkens komen.

klop

3: bedrijfsdierenarts

Wanneer je varken houd ben je verplicht om een contract op te maken met een bedrijfsdierenarts. Hij zal regelamtig langskomen om je bedrijf te controleren. Hij komt om de 3 maanden langs en maakt hiervan een rapport op. Hierin schrijft hij de toestand van het bedrijf: bv als hij varken ziet die hoestehn of als er teveel stof in de stallen zit.De dierenarts trekt ook om de 3 maanden bloed bij de varkens voor controle op Aujezky en salmonella. Aujezky wordt wettelijk bestreden inbelgie, men wil via het bloedtrekken belgie vrij houden van deze ziektes.Salmonella wil men zo wei-nig mogelijk in de stallen.

4 hygiene

Een hygiene sluis moet aanwezig zijn. Dit wil zeggen een ruimte waar men zich kan omkleden, eventueel douchen en waar men kleren en schoenen van het bedrijf kunnen aandoen. De plaats waar de varkens geladen en gelost worden mag geen gras of modder zijn maar moet verhard zijn zoals betton of klinkers. Deze plaats moet men makkelijk kunnen reinigen en ontsmetten.Men moet ervoor zorgen dat vogels , huidieren en ongedierte uit de stal blijven deze kunnen ziektes binnen brengen.

5:transport

Wanneer varken vervoerd worden is het aangeraden om hok per hok samen te houden, de hokken mengen zou onrust bij de varkens kunnen brengen. Wanneer de varkens naar het slachthuis gevoerd worden mogen ze in enkel geval niet mee terug komen. Elk varken dat toekomt op het slachthuis mag deze niet meer verlaten.

het is wettelijk bepaald hoeveel plaats varkens nodig hebben bij transport:

15 kg : 0,13 vierkante meter per dier

25 kg: 0,15 vierkante meter per dier

50 kg : 0,35 vierkante meter per dier

100kg: 0,51 vierkante meter per dier

Na elk transport moet de camion gereinigd worden. Elk slachthuis heeft een plaats waar dat kan gebeuren met een hogedrukreiniger daarna moet deze ook ontsmet worden.

 

 

 

2 gedachten over “Huisvesting van bedrijfsvarkens

  1. Oh dear.image of swine is most lovely.but i can not allow him to kill.because every creature has made by God-Supersoul.his soul is a part of Supersoul.killing the animals as spoiling the gift of God.plz don’t mind on my comment.i believe in non-voilence.being the vegetarian is better than non-vegetarian.plz sorry if you mind.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s