De nederlandse landgeit

toepassing

De nederlandse landgeit word tegenwoordig meestal gehouden als hobbygeit of op de kinderboerderij. Daarnaast kunnen ze ingezet worden voor het onderhouden en begrazen van natuurgebieden. In beperkte maten worden ze ook als melkgeit gehouden.

uiterlijke kenmerken

Een bok is zo’n 80 cm en een ooi 70 cm. Deze middelgrootte geit valt op door de stevige en vrij grote hoorens bij de bok. B ij de geit zijn de hoorens ook aanwezig maar een stuk minder groot van formaat. De beharing bij de bok is vrij lang en vaak draagt hij een bokkenpruik. De beharing van de geit is korter. De landgeit kan in een groot aantal verschillende kleuren voorkomen. Belletjes mogen niet voorkomen. Deze hebben een wipneus.

Bijzonderheden

De nederlandsegeit was bijna uitgestorven doordat het in de loop van de tijd werd gekruist met allerlei andere rassen. Eind jaren vijftig werden de twee laatste exemplaren aan diergaarde blijdorp geschonken. Door op een zorgvuldige manier met andere overgebleven landgeiten te fokken werd het ras behouden. Dit klassieke ras is sterk en kan goed tegen een wat kouder klimaat. Het wordt daarom ook wel ingezet voor het begrazen en het onerhouden van natuurgebieden.

nederlandse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s