De ooievaar

Ooievaars zijn trekvogels. In de late zomer beginnen ze aan hun tocht richting Afrika.Hierbij vliegen ze tot 10 uur per dag. Aangezien het onderweg niet altijd zo eenvoudig is om aan voedsel te geraken, proberen de vogels tijdens hun tocht zo weinig mogelijk energie te verspillen. Daarom proberen ze zo weinig mogelijk met hun vleugels te slaan en laten ze zich met hun grote vleugels dragen door opstijgende warme lucht. Eind februari, begin maart keren de eerstee ooievaars terug van het zuiden. Uitwendig kan je geen geslachtsonderscheid maken bij ooievaars. Geslachtsonderscheid kan enkel gebeuren aan de hand van een bloedstaal.

Ooievaars zijn vrij trouwe partners. Meestal blijft een koppel verschillende jaren samen. Ze maken samen ee nest dat hoog gelegen is. Hierdoor is het makkelijk bereikbaar voor de vogels en hebben ze een wijds uitzicht. Dit nest heeft makkelijk een doorsnede van 1,5 meter. Elk jaar keert de vogels terug naar het zelfde nest.

Gemiddeld leggen ooievaars 3 tot 5 eieren. Het duurt ongeveer 33 dagen vooraleer de jongen uitkomen. Bij de geboorte wegen de jongen ongeveer 60 gram. Ooievaars starten met broeden vanaf dat het eerste ei gelegd is. Daarom zien we een leeftijdsverschil tussen de jongen.Bij voedselschaarste of het sterven van een van de ouderdieren gaan enkel de grootste en oudste jongen overleven. De jonge dieren tikken met hun bek tegen de snavel van de ouders waardoor die voedsel gaan uitbraken. Vanag 6 weken beginnen de jonge dieren hun vliegspieren te oefenen om op de leeftijd van 8 weken uit te vliegen. Vanaf 3 jaar zijn de dieren geslachtsrijp. Ze worden gemiddeld 13 jaar.

ooievaar

 

Een gedachte over “De ooievaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s