De koekoek

De koekoek is bij de meeste mensen gekend omwille van zijn typisch geluid. Het is een Europese trekvogel die gaat overwinteren in warme gebieden. Hij voedt zich met insecten. Na zijn overwintering keert de vogel rond midden april naar onze gebieden terug om zich voort te planten. De koekoek is een broedparasiet. Hij maakt gebruik van het nest van andere vogels om zijn eieren in te leggen en laat die door andere uitbroeden en verzorgen. Hierdoor kan deze vogel zo een 20 eieren per seizoen leggen.

Om zijn gastgezin om de tuin de leiden verwijderd de koekoek 1 eitje uit het nesst om plaats te maken voor zijn eigen ei. Eens dit ei is uitgekomen gaat het koekoeksjong de andere eieren en zelf de jongen uit het nest duwen zodat hij het rijk voor zich alleen heeft. Hierdoor krijgt hij meer ruimte en voedsel.

Door de opwarming van de aarde heeft de koekoek de dag van vandaag een probleem: zijn gastvogels beginnen eerder aan hun broedseizoen terwijl de koekoek nog steeds op het zelfde tijdstip uit zijn overwinteringgebied terug keert. Hierdoor wordt het moeilijk om een eitje in een nest te droppen.

koekoek De koekoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s