Ontwormingsschema reptielen en amfibieën

Retielen gaan net zoals hobbykonijnen en knagers enkel ontwormd worden, wanneer er wormen, coccidiën of flagellaten in de ontlasting worden gevonden. Dit wordt onderzocht door mestonderzoek van het dier onder de microscoop. De rondworm is een van de minst schadelijke wormsoort die kan voorkomen. Hij leeft van voeding die zich in de darmen bevind.

Sympthomen van besmetting zijn: verminderde eetlust, sterk vermageren, slijm in de bek, bultjes op de huid, braken van half verteerde prooidieren zijn aantal kenmerken dat een dier last kan hebben van wormen. Soms kan je zelf wormen vinden in de ontlasting, of op de uitgebraakte prooidieren, maar meestal is dit niet het geval.

Deze ronde wormen zijn te bestrijden met ripercol, Yomesan en panacur. Voor de behandeling van infecties van rondworm steunt men zich op L- Narpenol of R- ripercol. De kikker kan het best behandeld worden met panacur , mocht deze kuur niet helpen dan kan er een kuur met Ripercol gegeven worden. Platwormen en lintwormen zelfde behandeling of met droncit in een dosering van 50 mg per kilo.

Voor de behandeling van coccidiose en flagelatten gebruikt men Appertex in een éenmalige dosis van 5 mg per kilo zoals flagyl in een weinig waer dient opgelost en oraal toegedient te worden. Ook kan je best het hele terrarium ontsmetten.

rondworm Rondworm

platworm Platworm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s