Eerste hulp bij kleine wonden

De eerste hulp bij kleine wonden zooals schaafwonden, snij en steekwonden bestaan uit volgende handelingen.

  • Houdt er rekening mee dat het dier pijn kan hebben en het niet waardeert dat je helpt. Pas indien nodig een dwanggreep toe.
  • Was eerst zelf je handen en gebruik zoveel mogelijk een EHBO- koffer waarin schone instrumenten en materialen in zitten.
  • Als er veel haren van de omliggende huid in de wonden steken, dan moet je die verwijderen. Maak de haren met proper water nat, zodat ze aan elkaar kleven. Wrijf ze uit de wond en knip ze vlak boven de wonde af. Je kunt nu onderzoeken hoe diep de wonde is.
  • Los een mild onsmettingsmiddel op in water en spoel hiermee de wond gronsiguit. Probeer kleine diepe steekwonden open te masseren.
  • Het vuil dat in de huid zit, hal je er met een wattenstaafje op propere doek uit. Dit is vooral het geval bij schaafwonden. Oefen niet teveel druk uit op het weefsel, want dan duw je het vuil mogelijks dieper in de wonde en kunnen er ontstekingen ontstaan.
  • Dep de wond droog met een propere, droge doek en breng een ontsettende zalf aan op de wond. Indien nodig verbind je de wonde. Als de wonde erg groot is zoals een snijwonde is het beter binnen de 6 uur naar een dierenarts te gaan om de wonde te laten hechten. De genezing loopt dan veel sneller.
  • Verwissel het verband elke dag en let vooral op het gebied rond de wonde in verband met wondinfecties.

snijwond snijwonde

steekwonde steekwonde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s