Eerste hulp bij grote wonden

Bij grote wonden zoals snij- en scheurwonden of afgerukte lichaamsdelen is de eerste hulp erop gericht dat het dier zo snel mogelijk bij de dierenarts te krijgen en te voorkomen dat de toestand verergerd.

  • Houd er rekening mee dat het dier pijn kan hebben en het niet waardeert dat je helpt. Pas indien nodig een dwangreep toe.
  • Zitten er grote vreemde voorwerpen in de wonde, zoals splinters, stenen of takjes, verwijder die dan, maar laat diep in de huid doorgedrongen voorwerpen zitten. Steken die voorwerpen ver uit de wond, snij ze dan af tot op de wonde.
  • Breng een proper natte doek aan op de wonde en maak deze doek vast met tape of verbandkrammetjes. Gebruik een oplossing van 2 theelepels zout op een liter water om de doek nat te maken.
  • Voorkom dat het dier aan de wonde gaat krabben of bijten. Vooral knagers en veel vogels zullen alles proberen om het eraf te krijgen.
  • Zorg er voor dat je binnen de 6 à 8 uur bij de dierenarts bent. Na die tiijd gaan de wondranden omkrullen door de zwelling en is het nog moeilijk om de wonde te hechten. Wonden ouder dan 8 uur mogen niet meer gesloten worden omdat er dan een abces ontstaat.

cheurwonde

lelijke scheurwonde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s