Ontwormingsschema hobbykippen

De kippen kunnen plotseling ziek worden van wormen, als ze al verzwak zijn door bijvoorbeeld de rui, of lange broedperiode. Meestal gaat het echter geleidelijk. De kippen vermageren door wormen, dan is het borstbeel heel erg te voelen, kun je gerust wormkuur geven. Het leggen van eieren van de hennen verminderd ook. De koppen verbleken ook bij kippen die wormen hebben. Bij kuikens brengen wormen vaak meer schade toe dan bij volwassen kippen. Er zijn veel soorten ingewandswormen, zoals de spoelword, lintworm, hartwormen en gaapwormen.

Spoelwormen komen het meeste voor bij de kip. De wormen eten eigelijk het eten op dat voor de kip bestemt was, hierdoor treed vermagering op. Wormen leggen eitjes die weer in de ontlasting zitten, deze kunnen erg lang blijven leven, het is daarom ook aan te raden als u kippen wormen hebben kalk in de ren te gooien, zodat de eitjes onschadelijk worden gemaakt.Bij hte geven van wormmiddel moet je wel weten waar het wormmiddel allemaal tegen werkt, niet elk middel werkt tegen de soort wormen dat je kip heeft. Probeer preventief 2 x per jaar te ontwormen. Ontwormingsmiddelen zijn te koop in poedervorm, die kan je mengen met meel, of als oplosmiddel voor in het drinkwater.

Veel middelen werken ook alleen maar tegen volwassen wormen , daarom moet je na 9 dagen de wormkuur herhalen. Dit moet je alleen doen als uw kippen ook daadwerkelijk wormen hebben. Het is niet nodig als het preventief gebeurt. De aandoening wordt nog al is met coccidiose verward.

De algemene verschijnselen van coccidiose bij kippen is toch wel suffig, vleugels laten hangen, bleke koppen, geen eetlust. Het is dus best makkelijk te verwarren met wormen.Als kippen van hun eigen uitwerpselen kunnen drinken, dit als er plassen in de ren liggen lopen e vaak coccidiose op . De ziekte treed ook veel op bij jonge kuikens die in aanraking komen met de poep van ouderdieren, ieder kip heeft iets van coccidiose in zich, maar zij hebben hier voldoende weerstand tegen. Ee kuikentje echter loopt dan wel coccidiose op , die heeft daar te weinig weerstand voor.

lintworm lintworm

spoelwormen spoelworm

haarwormen haarwormen

gaapwormen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s