Ontwormingsschema duiven en siervogels

Bij duiven komen 3 verschillende parasieten voor flagellaten zoals gardia en trichomonas of het geel, wormen en coccidiên. De eencellige zweepdiertjes, flagellaten of ook wel trichomonaden genoemd zijn goed te bestrijden met medicijnen dimetridazole of ronidazole of carnidazole. Deze medicijnen zijn zowel bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar als bij iedere dierenarts. De medicijnen worden in water opgelost en elke dag worden ze opnieuw toegedient. Om nu de grootste infectiekans van de jongen namelijk via de duivenmelk te verhinderen is het allerbeste om de duiven vlak voor het uitkomen van de eieren ze te behandelen gedurende 5 dagen met bovenstaande medicijnen.Wanneer dit in de winter of het vroege voorjaar gebeurt moet u als liefhebber er aan te denken , dat duiven bij koud weer net als wij minder zullen drinken. De dosering dient daarom verdubbeld te worden in de waterbakken.

Als de dierenarts dan tog bij het duivenhok is, dan kan meteen gekeken worden naar de mest van de duiven. Het mestmonster wordt per hok genomen van verse mest van zoveel mogelijke duiven in een plastic buisje.Wordmen laten gemakkelijk de eieren zien onder de microscoop. In overleg met de dierenarts wordt een plan opgezet om de parasieten aan te pakken. Altijd moet er per hok of afdeling behandeld worden. En herhalingskuren zijn van belang  voor een goede bestrijding.

Ook het verwijderen van de mest en het afvlammen van de wanden en vloeren zijn goede voorzorgsmaatregelen om zoveel mogelijk eitjes te verwijderen uit het hok Ontsmettingsmiddelen blijven onwerkzaam tegen deze eitjes.

Voor de bestrijding van de wormen in de duif kunnen de middelen levamisole als tablet ingegeven of als vloeistof in het drinkwater gegeven worden.Voor de behandeling van coccidiose in de duiven kunnen de midellen bayox door het drinkwater gegeven worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s