Hondenziekte bij de fret

Het virus

Het hondenziektevirus behoort tot de paramyxovirussen. Fretten zijn zeer gevoelig voor het virus en de ziekte loopt vrijwel altijd fataal. Niet geênte fretten gaan vrijwel allemaal dood hieraan. Een mildere vorm kan voorkomen ten gevolge van het gebruik van verkeerde entstoffen. De infectie kan tot stand komen via de lucht en via direct of indirect contact met besmette dieren. De incubatietijd bedraagt 7-10 dagen.

Het ziektebeeld

De ziekte begint meestal met slecht eten, koorts en een ontsteking van de ogen en de neus. Het fretje kan hierdoor gaan tranen, niezen en hoesten. Het ziektebeeld lijkt in dit stadium heel erg op een gewone griep. Na 10-15 dagen ontwikkelt zich een huidontsteking onder de kin, aan de lippen, rond de anus en in de liezen. Hierdoor ontstaat jeuk. Een opvallendkenmerk is de soms aanwezige eeltvorming aan de voetzooltjes. De luchtwegen zijn het favoriete organsysteem voor vermeerdering van het virus. Het gevolg is het ontstaan van klachten varierend van een ontsteking in de neud tot ernstige longontsteking. Door de onderdrukking van het immuunsysteem onstaan secundaire bacterielle infecties of infecties in de darmen met bijvoorbeeld coccidiose. In dit stadium kan er veel pus uit de neus worden geniest. Veel fretjes ontwikkelen tevens diarree. Ook het zenuwstelsel kan uiteindelijk worden aangetast wat resulteert in neurologische symthomen, zoals excitatie, overmatig speekselen, draainek, coordinatiestoornissen, spiertrillingen en toevallen. Afhankelijk van de virusstam, leeftijd en gezondheidsstatus van het dier, sterft een fretje volgens de literatuur 2- 35 dagen na de eerste ziekteverschijnselen. In de praktijk blijkt het toch iets langer te duren.

De diagnose

Bij het levende dier is de diagnose lastig vast te stellen, maar bij sectie is de ziekte met 100 procent zekerheid aan te tonen door de patholoog..

De behandeling

De meeste dieren sterven na een infectie. Behandeling geeft meestal slecht eentijdelijk resultaat. De secundaire bacteriele infectie kan met antibiotica worden tegengegaan en ook de coccidiose kan bestreden worden. Het virus zelf is echter niet aan te pakken.

Voorkomen is belangerijk

Entstoffen op basis van hondvellijnen zijn gevaarlijk voor de fret, omdat deze entstoffen de ziekte kunnen veroorzaken bij het dier. Vaccins op basis van kippen- embryocelcultures zijn  wel veilig en geven een goede afweer bijvoorbeeld Nobivac puppy DP.

Jonge fretten worden ge ent op 9 en 14 weken leeftijd. Daarna jaarlijks. Fretten ouder dan 3 maanden worden 2 maal ge ent wet 3 weken tussentijd. Drachtige dieren kunnen zonder risico’s voor de pups ge ent worden. De pups zijn daarna tijdelijk gedurende ongeveer 6-12 weken na de geboorte beschermt.

two Ferrets kits (10 weeks)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s