Identificatie en registratie van reptielen

CITES  staat voor Convention on International Trade Endangered Spiecies of Flora and Fauna CITES werd opgesteld op 3maart 1973 en ging van kracht in Belgie op 1 januari 1984.

CITES legt regels op voor de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. De soorten waar het precies om gaat worden bepaald in appendices of lijsten. Afhankelijk van op welke lijst een soort staat gelden bepaalde voorwaarden. Wereldwijd geldt de CITES zoals opgesteld Washington en zijn er 3 lijsten: lijts1, lijst2, lijst3 gaande van ernstig tot minder ernstig bedreigde soorten. De europese gemeentschap heeft echter zijn eigen uitgebreide versie waarbij sommige soorten van extra bescherming genieten. Binnen de Europese gemeentschap spreekt men dan van bijlagen: bijalge A, bijlage B , bijlage C en bijlage D. Bijlage A bevat zo bijvoorbeeld alle soorten van lijst 1 maar er werden ook andere soorten aan toegevoegd.

Het is in principe verboden inheems beschermde dieren en planten te verzamelen, verhandelen, vervoeren of bezitten. Op deze regel zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor vogels of bepaalde reptielen die in gevangenschap zijn geboren. Handel in en bezit van uitheemse dier-en plantensoorten is in vele gevallen toegestaan. De handelaar of de eigenaar moet dan wel een vergunning of een certificaat hebben.

Als je twijfelt of een dier in het CITES- verdrag is opgenomen, kijk dan op de website van CITES vooraleer je beslist een bepaald soort aan te schaffen. CITES verplicht dat sommige dieren, wanneer ze groot genoeg zijn, geidentificeerd worden met een chip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s