Angstagressie bij de hond

Honden kunne uit pure angst agressief reageren. Het gaan meestal om de honden die laag in de rangorde zitten en die zich zeer onzeker voelen. Meestal hebben ze dit gedrag aangeleerd gekregen aan de hand van enkele succeservaringen. De dieren leren dat gevaar weggaat waneer ze zich groot en gevaarlijkopstellen. Indien nodig zullen ze zelf uithalen. Een van de kenmereken van angstbijten, is dat het meestal maar om 1 korte hap gaat. De dieren zijn namelijk te bang om een echt gevecht aan te gaan.

Angstagressie kan een vorm van probleem gedrag zijn wanneer het zich in heel veel verschillende situaties voordoet. De beste manier om dergelijke situaies preventief te voorkomen, is een goede socialisatie.Wanneer de pups gedurende de eerste 3 maanden van hun leven in erg uiteenlopende situaties terechtkomen, met veel mensen of voorwerpen in contact komen en op verschillende plaatsen terechtkomen, kweken de honden een gezonde dosis zelfvertrouwen en zullen ze zich later niet zo snel in het nauw gedreven voelen.

Wanneer je tog over een angstige of onzekere hond beschit,kan je best zo goed mogelijk voorkomen dat hij zich in het nauw gedreven voelt. Je laat hem best ook geleidelijk wennen aan beangstigende situaties. Wanneer je hond angstig reageert, is het belangerijk om hem niet te stroosten of te kalmeren met vriendelijke woorden. Negeer de hond en doe gewoon alsof er niets aan de hand is.

Wanneer je je hond gaat troosten, bevestig je zijn angst geef je hem eigelijk gewoon gelijk. Onzekere dieren trekken zich meestal op aan hun baasje. wanneer deze laatste zich druk maakt om de angst van zijn hond , zal deze zich hierin gesterkt voelen. Wanneer de baas echter geen punt maakt van een bepaalde beangstigende situatie, zal de hond leren dat de situaties lang zo erg niet is als zoals op eerste zicht wel leek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s