Agressie bij honden

Hallo vandaag ga ik het hebben over agressie bij honden ik heb namelijk in veeweyde gewerkt in een dieren asiel en heb daar veel honden gezien met agressief gedrag.

In tegenstelling tot wat veelmesen denken, is agressie bij honden opzich geen vorm van afwijkend gedrag. Met een agressieve hond wordt vaak een dier bedoeld dat gevaarlijk en of onbetrouwbaar is . Toch drukken de meeste agressieve honden zich uit op een manier die voor honden net heel normaal is. Agressie is nu eenmaal een element uit het gedragsrepertoire van honden.

Een hond die hapt naar een volstrekt vreemde voor hem, vertoont opzich geen afwijkend gedrag, het dier voelt zich waarschinlijk gewoon bedreigd. Een reu die een andere reu in de haren vlliegt, maakt duidelijk, dat hij gen concurrentie duld of geen indringers in zijn territorium verdraagt.

Een misvatting ie onder vele hondeneigenaren leeft, is dat honden van nature groepsdieren zijn en dus sociaal moeten zijn tegenover andere honden. Wanneerwe gaan wandelen met onze gelievde viervoeter, verwachten we dat hij zich voorbeeldig gedraagt en andere honden vriendelijk begroet. Niemand wil een hond die uitvaart naar andere honden. Wanneer onze hond dit tog doet, krijgt hij flink at ruzie met zijn baasje. Honden zijn inderdaad wel sociale dieren, maar tot op een zekere hoogte. De dieren zijn sociaal met de leden van hun roedel, maar daar blijft het meestal ook bij.

Wanner twee leden van een verschillend wolvenroedel mekaars pas kruisen, zullen ze elkaar alles behalve een vriendelijk onthaal geven. In plaats van een vriendelijke begroeting, zal er gevochten wordenvoor het territorium. Het is dus eigelijk verwonderlijk dat er niet meer gevochten wordt wanneer twee vreemde honden mekaars wandelpad kruisen. Agressie behoort dus tot het normale communicatiesysteem van honden. Het is echter aan de eigenaar van de hond, om grenzen te stellen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s