Het ontstaan van afwijken gedrag bij dieren ?

Hallo allemaal zoals julie weten heb ik diploma dierenverzorging in dit artikel ga ik julie vertellen over het onstaan van afwijken gedrag bij dieren.

Afwijkend gedrag is iets wat de dag van vandaag steeds meer voorkomt. Daar zijn verschillende verklaringen voor.

De mens heeft de neiging om zich steeds te moeien met de wereld en ingrijpen op zo veel mogelijke aspecten van de natuur. Dit is niet anders voor dieren. Doorheen de jaren zijn de mensen dieren beginnen selecteren op bepaalde positieve eigenschappen. Een voorbeeld daarvan is dat koeien vroeger zo een 2000 liter melk op jarbasis gaven , Nu zijn de mensen beginnen selecteren op de melkgift en geven rassen zoals de holstein vandaag tot zo een 9000 liter melk per lactatie.

holsteinholstein koe

Daar waar honden vroeger nog veel weg hadden van hun voorouders, is het vandaag nauwelijks te geloven dat een chihuahua of een sharpei afstamt van de wolf. De mens is door gericht te selecteren het uiterlijk van heel wat diersoorten aanzienlijk gaan veranderen.

Wat de mens echter over het hoofd heeft gezien, is dat door het veranderen van bepaalde uiterlijke of productiekenmerken, er ook andere kenmerken verandert worden, zoals bepaalde psychologische kenmeren.

Door heel intensief te gaan selecteren op een bepaald uiterlijk kenmerk, kan het gedrag van bepaalde dieren onbewust veraderd worden. Deze verandering vindt niet plaats van de ene dag op de andere, waardoorheel wat mensen er niet bij stiilstaan dat bepaald afwijkend gedrag, door selectie in de hand is gewerkt.

Een twede reden is dat de dieren die wij vandaag houden, vaak in heel onnatuurlijke situaties gehouden worden. Denken we hierbij maar aan de intenseve veehouderij waarbij varkens in kleine ruimtes op roostervloeren worden gehouden, waar ze weinig of geen mogelijkheid hebben om te wroetenof ander natuurlijk gedrag uit te oefenen.

Ook onze huisdieren worden vaak op een foute manier gehuisvesten behandeld. Waneer we maar even in de dierenwinkel rondlopen word het al gauw duidelijk dat de kleine kooien waar de konijnen en knaagdieren gehuisvest worden, niet kunnen voldoen aan de behoefte van deze dieren.

3

De dag van vandaag gven mensen heel veel geld uit aan hun favoriete huisdier. Een hond of een kat moet een stamboom hebben een konijn moet een raskonijn zijn en de normale bruine legkip moet plaatsmaken voor speciiale sierrassen.De mens heeft nu een maal een stijgend levensstandaard en wil en kan meer geld investeren in zijn dieren.

Een ordinaire straathond die uren achter zijn staart licht te jagen wordt al gauw terug naar het asiel gebracht of inslaap gespoten. De dure afghaanse windhond met een mooie afstamming zal dan al minder rap uit huis gezet worden.

Zindehsjahs-Asya-Bundessiegerinv4.jpg

afghaanse windhond

We verdragen gewoon meer van onze dure waardevolle dieren dan van onze doorsnee beestjes. Ten slotte hebben we er vaak veel geld aan uit gegeven met alle gevolgen van dien. Mensen zijn al gauw bereid van afwijkend gedrag bij een stamboom dier gewoon te negeren wat absoluut niet de oplossing is voor de persoon zelf maar vooral voor het dier.

Naast deze reden bestaan er nog andere reden voor afwijkend gedrag zoals negatieve ervaringen dat het dier heeft meegemaakt. Het is niet altijd even gemakkelijk om de oorzaak van afwijkend gedrag te achterhalen, al is dit wel van crutiaal belang .

Vragen over afijken gedrag of problemen met uw dier ik ben altijd bereid op jullie te helpen , in een volgend blogbericht zal ik de verschillende soorten afwijkend gedrag met jullie bespreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s